Actualitatea ambasadei

Lansarea volumului “Venind acasă, în Europa… dinspre Est” și conferință la Korcea

La 14 iunie 2019, Universitatea “Fan S. Noli” din Korcea cu sprijinul Lectoratului de Limbă Română de la Facultatea de Filologie, a găzduit lansarea volumului “Venind acasă, în Europa… dinspre Est”, scrisă de Ambasadorul României la Tirana, ES dl Mircea Perpelea. Au fost prezenți membri ai conducerii universității, studenți, membri ai comunității române și aromâne din zonă, printre care și foști absolvenți ai burselor de studii oferite de țara noastră etnicilor aromâni din Albania și reprezentanți ai presei locale.

După cuvântul de deschidere susținut de  rectorul universității prof. dr. Ali Jashari, lector dr. Sorina Kotti și lector dr. Aida Mosko de la catedra de Finanțe și Contabilitate au ținut două cuvântări despre calitățile cărții, importanța științifică și contribuția României la procesul de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană.

Prof. as. dr. Anyla Saraçi de la Departamentul de Limba și Literatura Albaneză a vorbit despre calitatea traducerii din limba română în limba albaneză realizată de academicianul Kopi Kyçyku și mesajul cultural al cărții.

Ambasadorul României s-a adresat celor prezenți susținând o prelegere cu titlul “Tinerii și viitorul Europei”, în care accentul a fost pus pe nevoia de instruire și educație a tinerei generații pentru o Europă unită și prosperă.

În semn de respect pentru aportul adus la consolidarea relațiilor între cele două state în domeniul științific, în mod concret “pentru legăturile strânse şi de prietenie cu Universitatea din Korcea, făcând posibil ca această instituţie să își lărgească colaborarea cu universităţile româneşti; pentru proiectele fructuoase de mobilitate a profesorilor şi studenţilor ca un pas concret de internaţionalizare”, rectorul universității, prof.dr. Ali Jashari, i-a înmânat Ambasadorului Perpelea, din partea Universității “Fan S. Noli” emblema acestei instituții de învățământ superior și un “Certificat de Recunoștință”. La rândul său, Ambasadorul României i-a oferit rectorului o plachetă cu însemnele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, urmată de o donație de cărți pentru biblioteca universității, al căror autor este prof. univ. dr. Mircea Perpelea. Festivitatea a fost urmată de un cocktail oferit de organizatori.   

Evenimentul a făcut parte și din cadrul activităților organizate de Ambasada României și noul Centru de Informare al României (CIR), deschis la Korcea cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), al cărui coordonator este dna lector dr Daniela Stoica.

Galerie Foto

Republica Albania – Risc seismic

26.11.2019

Tip: Atenţionare de călătorie Data: 26.11.2019 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află,…

România continuă acordarea asistenței umanitare Albaniei

01.12.2019

România continuă demersurile de acordare a asistenței umanitare Albaniei, grav afectată de cutremur, implicându-se activ în demersul…

Echipa de salvare-căutare din cadrul MAI, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se întoarce în țară

30.11.2019

Echipa de salvare-căutare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se…

Echipa RO-USAR a început operațiunile de salvare-căutare în Albania

27.11.2019

Imediat după aterizarea pe teritoriul Albaniei, echipa RO-USAR s-a instalat în incinta unei baze navale din orașul Durres. Ulterior,…