Actualitatea ambasadei

Ministrul delegat George Ciamba a participat la ultimul eveniment al Președinției României la Consiliul UE, în cadrul dimensiunii parlamentare

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a susținut  astăzi, 24 iunie 2019, un discurs cu prilejul Conferinței organelor parlamentare specializate în afaceri comunitare și europene (COSAC), evenimentul final al dimensiunii parlamentare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, desfășurat în prezența Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă.

La începutul intervenției sale, ministrul George Ciamba a mulțumit Parlamentului României, în special Comisiilor pentru afaceri europene, pentru implicarea constantă și consistentă în derularea cu succes a mandatului României la Președinția Consiliului UE.  De asemenea, a transmis mulțumiri și Parlamentului European, un partener de dialog onest, ceea ce a permis avansarea priorităților Președinției române.

În prezența celor aproape 1.000 de delegați, ministrul George Ciamba a prezentat realizările primei Președinții române a Consiliului UE, o dovadă a atașamentului României față de proiectul european.

”Rezultatele dovedesc că România a acționat, în calitate de Președinție, eficient și pragmatic, că a reușit să își calibreze adecvat obiectivele, resursele și eforturile, că a demonstrat curaj și consecvență, respectând limitele competențelor tradiționale ale unei Președinții de Consiliu. Este o reconfirmare a faptului că România aduce, cu certitudine, o valoare adăugată proiectului european, că România continuă să acționeze pentru consolidarea Uniunii Europene și a unității și coeziunii statelor sale membre”, a transmis ministrul Ciamba.

Prin capacitatea de a construi majorități calificate, România a reușit să obțină acorduri importante pentru adoptarea unor directive și regulamente lăsate de mai multă vreme în așteptare. Ministrul George Ciamba a dat exemplul adoptării Directivei Gaze. De asemenea, oficialul român a evidențiat eforturile Președinției române pentru a îmbunătăți legislația electorală care să prevină folosirea abuzivă de către partide politice europene sau fundații a datelor cu caracter personal, dar și implicarea totală în combaterea fenomenului dezinformării și a știrilor false.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a arătat că Președinția României la Consiliul UE a fost una ancorată în realitate, adaptată la provocările actuale. A menționat în discursul său eforturile făcute pentru a lansa dialogul privind crearea unei industrii europene puternice, bazată pe tehnologiile de inteligență artificială. România a contribuit la facilitarea procesului de reflecție privind viitorul sistemului energetic european, dar și la crearea unui dialog constant și coerent în vederea dezvoltării unei viziuni comune la nivelul UE privind schimbările climatice.

Mandatul de șase luni deținut de România a fost unul plin de provocări. Ministrul George Ciamba a reamintit că Președinția a acționat ca un mediator imparțial, păstrându-și „rezerva de neutralitate”. Această abordare a ajutat la gestionarea dosarului Brexit, prin finalizarea a 14 propuneri legislative, cu rolul de a limita efectul disruptiv al unei retrageri fără acord a Marii Britanii. A punctat rolul Președinției române în găsirea compromisului necesar pentru avansarea discuțiilor privind viitorul buget al Uniunii Europene și obținerea, prin eforturi diplomatice constante, a unor concluzii privind extinderea Uniunii Europene.

”România va rămâne angajată, dincolo de mandatul de Președinție a Consiliului UE, în postură națională, pentru concretizarea acestui obiectiv și contăm pe o evaluare strategică și orientată spre viitor, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state – R. Macedonia de Nord și Albania - în toamna acestui an”, a concluzionat ministrul.

 

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Republica Albania – Risc seismic

26.11.2019

Tip: Atenţionare de călătorie Data: 26.11.2019 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află,…

România continuă acordarea asistenței umanitare Albaniei

01.12.2019

România continuă demersurile de acordare a asistenței umanitare Albaniei, grav afectată de cutremur, implicându-se activ în demersul…

Echipa de salvare-căutare din cadrul MAI, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se întoarce în țară

30.11.2019

Echipa de salvare-căutare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se…

Echipa RO-USAR a început operațiunile de salvare-căutare în Albania

27.11.2019

Imediat după aterizarea pe teritoriul Albaniei, echipa RO-USAR s-a instalat în incinta unei baze navale din orașul Durres. Ulterior,…