Actualitatea ambasadei

Prezentarea rezultatelor Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene

La 12 iulie 2019, la Casa Europei din Tirana, Ambasada României, cu sprijinul  Delegației Uniunii Europene, a organizat un eveniment de prezentare a rezultatelor obținute pe durata deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene, 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

În cuvântul de deschidere, șeful Delegației Uniunii Europene la Tirana, Ambasadorul Luigi Soreca, a subliniat succesul Președinției române declarând: "Suntem aici pentru a sărbători încheierea cu succes a Președinției române la Consiliul Uniunii Europe."  Acesta a evidențiat, în mod special, numărul impresionant de inițiative legislative adoptate pe durata mandatului României, oferind celor prezenți și câteva exemple pe care pe care le-a considerat mai importante. A făcut referire și la contextul politic dificil printre care și cel legat de Brexit din timpul Președinției, care a rezolvat o serie de chestiuni importante: "Președinția românească a livrat", a fost remarca de încheiere a Ambasadorului Soreca, care a informat apoi că Finlanda este statul membru care a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la România.

La rândul său, Ambasadorul României, E.S dl Mircea Perpelea, a arătat că mandatul României a fost unul complex, un proiect ambițios, cu caracter unic dat atât de noutatea sa, dar și de provocările sale, care, cel mai probabil, se vor dovedi irepetabile după 13 sau 14 ani, acesta fiind ciclic prin specificul său.

Președinția română a realizat progrese constante în ceea ce privește toți cei patru piloni de acțiune definiți la începutul mandatului său sub motto-ul "Coeziunea, o valoare comună europeană": (1)Europa convergenței; (2)Europa siguranței; (3) Europa, actor global; (4) Stimularea solidarității și coeziunii Uniunii.

"Dimensiunea cuantificabilă, în care se înscriu rezultatele remarcabile obținute în primele 100 de zile ale mandatului nostru includ finalizarea unui număr de 90 de dosare legislative, peste 1.700 de evenimente organizate în România în timpul celor șase luni ale mandatului, obținerea de majorități calificate pentru avansarea unor proiecte sensibile și stagnante, pregătirea Uniunii Europene pentru orice fel de deznodământ al procesului Brexit sau obținerea unor angajamente ferme pentru parcursul european al Balcanilor de Vest – este vizibilă și apreciată la scară europeană."

Ambasadorul României a menționat că un moment-cheie al acestui semestru a fost Summit-ul de la Sibiu, care a avut loc la 9 mai și a transmis un mesaj de unitate în cadrul Uniunii Europene și un angajament ferm pentru acțiuni comune în viitor.

În același timp, Ambasadorul României a reamintit că România s-a angajat ca pe durata Președinției la Consiliului UE să acționeze ca un veritabil mediator imparțial pentru a genera soluții în vederea avansării agendei europene.

"Astăzi, vă pot asigura că, susținuți de toți partenerii noștri de dialog din Uniunea Europeană, ne-am respectat promisiunea. Multe dintre rezultatele foarte bune ale Președinției noastre se datorează, în primul rând, capacității noastre de a ne păstra rezerva de neutralitate. Primul mandat de președinție ne-a permis să ne îndeplinim toate prioritățile. Am reușit să menținem pe agendă Balcanii de Vest, inclusiv Albania, relațiile UE-Turcia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală, Regiunea Mării Negre, agenda de securitate (SGUE și PSAC), și am avut o contribuție consistentă la vocația multilaterală a UE".

În continuare, Ambasadorul Perpelea a spus că o atenție deosebită a fost acordată acțiunii UE în Balcanii de Vest în timpul Președinției Române. "În pofida unui context politic complex, am reușit să menținem condițiile necesare pentru a continua agenda de extindere, menținând partenerii angajați în discuții. Am găzduit numeroase întâlniri cu țările candidate din Balcanii de Vest, inclusiv un prânz de lucru în marja reuniunii Gymnich de la București, favorizând atât garantarea atenției necesare regiunii, cât și un schimb informal de opinii, cu atât mai mult cu cât este nevoie de un impuls pentru regiune". Ambasadorul României s-a referit și la concluziile CAG din iunie privind extinderea, adoptate sub președinția României, care au rămas în spiritul angajamentului asumat deja cu un an în urmă de statele membre UE.

Cu privire la Albania, în prezentarea sa, Ambasadorul Perpelea a subliniat în mod special efortul constant al României de a sprijini și încuraja eforturile Albaniei de deschidere a  negocierilor de aderare. "Pe durata mandatului nostru, România a transmis în mod constant un mesaj pozitiv cu privire la pregătirile efectuate de Albania în vederea lansării negocierilor de aderare la UE. Pornind de la evaluarea și recomandările incluse în pachetul Comisiei Europene privind extinderea, publicat la 29 mai 2019, România a depus eforturi susținute în dialogul cu statele membre și cu partenerii din regiune și, în baza unui proces complex de negociere, a avut succes în menținerea impulsului pozitiv și a dinamicii procesului de extindere, întrucât președinția română a reușit să adopte o formulare ambițioasă și un calendar pentru o decizie clară și substanțială în această privință, cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de octombrie 2019.

În acest context, am încurajat o reflecție asupra modului de prioritizare a cooperării regionale în Europa de Sud-Est, în special cu privire la modul în care UE s-a angajat în diferite inițiative și structuri regionale."

Mai mult, pentru prima dată, România a organizat la Saraievo, în martie, un seminar regional care a adunat directorii din Balcanii de Vest din statele membre UE, reprezentanți ai SEAE și ai Comisiei Europene, precum și directori din statele participante la  procesul de cooperare regională în Europa de Sud-Est. "Am urmărit să aducem în atenția UE și a regiunii o schimbare conceptuală în cooperarea regională, bazată pe o utilizare mai eficientă a mecanismelor de cooperare regională disponibile".

Ambasadorul României a mai adus în atenția participanților angajamentul României de stimulare a implicării civice în rândul tinerilor din Balcanii de Vest, unul dintre interesele majore ale țării noastre, inclusiv prin organizarea unei Conferințe la București pe această temă în luna mai, care a reprezentat un punct culminant al Președinției.

"Inițiativa noastră a oferit un mediu pozitiv pentru a inspira modalități creative care să ofere tinerilor posibilitatea de a identifica și a-și îmbunătăți perspectivele profesionale în țările de unde provin. Discuțiile au permis transferul celor mai bune practici și schimbul de experiență în rândul tinerilor profesioniști în procesul reformelor economice, democratizării și participării civice."

În încheiere, Ambasadorul României și-a exprimat convingerea că România și-a întărit profilul în Europa, devenind mai puternică, mai credibilă și mai relevantă în timpul mandatului său de președinție UE. "Cred cu tărie că acest parcurs va continua și după Președinție, pentru că avem maturitatea instituțională și politică necesară pentru a realiza cu succes orice alt proiect național important".

Finalul evenimentului a fost marcat de ceremonia de conferire de către Ambasadorul României a simbolului Președinției  române a Consiliului Uniunii Europene, urmat de vizionarea unui scurt material video în care au fost prezentate principalele evenimente organizate la Bruxelles, București, Sibiu și Tirana. Au fost prezenți oficiali ai administrației locale, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale acreditate la Tirana, jurnaliști și alți invitați.

Galerie Foto

Republica Albania – Risc seismic

26.11.2019

Tip: Atenţionare de călătorie Data: 26.11.2019 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află,…

România continuă acordarea asistenței umanitare Albaniei

01.12.2019

România continuă demersurile de acordare a asistenței umanitare Albaniei, grav afectată de cutremur, implicându-se activ în demersul…

Echipa de salvare-căutare din cadrul MAI, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se întoarce în țară

30.11.2019

Echipa de salvare-căutare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se…

Echipa RO-USAR a început operațiunile de salvare-căutare în Albania

27.11.2019

Imediat după aterizarea pe teritoriul Albaniei, echipa RO-USAR s-a instalat în incinta unei baze navale din orașul Durres. Ulterior,…