La 12 octombrie 2019, în orașul Korcea, Centrul de Informare al României a organizat un eveniment de marcare a Zilei Limbii Române, dedicat marelui poet național Mihai Eminescu și scriitorului român cu origini din Albania, Victor Eftimiu. Prima parte a programului a fost consacrată vieții și operei lui Victor Eftimiu, iar cea de-a doua parte a cuprins recitări de poezie în limba română, în dialectul aromân al limbii române și traducerile acestora în limba albaneză. La deschiderea și închiderea programului a luat cuvântul Ambasadorul României la Tirana, E.S dl. Mircea Perpelea, care a subliniat importanța limbii române și a dialectelor ei în relațiile diplomatice și nu numai dintre România și Albania, precum și legăturile vechi de prietenie dintre cele două popoare.
În prima parte a programului a fost vizionat documentarul realizat în 1997 de o echipă a postului național de televiziune RTSh la București, pe urmele marelui scriitor Victor Eftimiu. În continuare, actorii Koço Qendro și Dhimiter Orgocka, prezenți în sală, au fost invitați să vorbească despre întâlnirea cu Victor Eftimiu, publicul vizionând pe ecranul din sală și imagini din documentarul realizat in 1971 de către Donika Muci și Kujtim Gjonaj, cu ocazia vizitei marelui scriitor în Albania, la Tirana, Elbasan, Korcea și în satul de baștină, Boboștița. Dl. Arjan Kallco, un cunoscut poet korcear, a citit câteva pasaje din amintitirile unor oameni de cultură care l-au însoțit pe scriitor, alături de alte personalități ale culturii albaneze de la acea vreme. Pasajele au fost extrase din cartea Shakatë tragjike te jetes sime al lui D. Bubani, precum și din cartea Nje lumë midis dy shenjtoreve a lui Niko Nikolla. În continuarea programului, maestrul Dhimiter Orgocka a citit poezia Mama (Nëna) a lui V. Eftimiu, în traducerea lui Dionis Bubani.
În cea de-a doua parte a programului au fost invitați pe rând pe copiii, elevii, profesorii, prietenii, care au dorit să participe la acest eveniment, cu toții adunați în jurul Centrului de Informare al României la Korcea, să recite în limba română, în dialect aromân, dar și în limba albaneză. Prin acest moment s-a dorit să se aducă un omagiu marelui poet Mihai Eminescu, precum și scriitorilor și oamenilor de cultură din Albania și nu numai, care s-au aplecat asupra poeziei lui Eminescu, adaptând-o în dialect aromân sau traducând-o în limba albaneză (precum L. Poradeci, Mitrush Kuteli, V. Bala, I. Kadare etc.). Aceștia au fost:
Evenimentul s-a încheiat cu poezia Odă limbii române de Victor Eftimiu, recitată de coordonatoarea CIR Korcea, lector dr. Daniela Stoica, căreia, cu această ocazie, Universum Academy din Elveția i-a acordat diploma de onoare pentru contribuția adusă la promovarea și întărirea relațiilor culturale româno-albaneze.
Acest proiect a fost sprijinit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ambasada României la Tirana și Consulatul Onorific al României la Korcea, și realizat cu ajutorul unor importante instituții locale din precum RTSh, AQSHF (Arkivi QendrorShtetror i Filmave), TVKorcea și Hotelul Grand.
Sursă: CIR Korcea
26.11.2019
Tip: Atenţionare de călătorie Data: 26.11.2019 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află,…01.12.2019
30.11.2019
Echipa de salvare-căutare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se…27.11.2019