AMBASADA E RUMANISË
në Republikën e Shqipërisë

Home

Mardhënie dypalëshe – Historik i shkurtër

 

Mardhëniet diplomatike u vendosën në 15/28 dhjetor 1913,në nivel legate, një vit pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë. Nga viti 1939, në periudhën e pushtimit Italian, në Bukuresht dhe Tiranë kanë funksionuar Konsullata. Në datën 17 mars 1948, u rivendosën mardhëniet diplomatike në nivel legatash ndërsa në datën 30 qershor 1954 u ngritën në nivel ambasade.

Ilir Tepelena ambasador i Shqipërisë ne Bukuresht paraqiti letrat kredenciale për akreditim në datën 29 janar 2015, ndërsa Mircea Perpelea, ambsadori i Rumanisë në Tiranë paraqiti letrat kredenciale për akreditim në datën 20 tetor 2016.

100 vjetori i marrëdhënieve diplomatike dypalëshe u shënua me një shkëmbim letrash në nivel të Ministrave të Punëve të Jashtme (njoftim për shtyp) dhe një seri aktivitetesh[1], duke përfshirë dhe inaugurimin e Konsullatës së Nderit në Korçë më 7 dhjetor 2013, ku mori pjesë dhe Ministri i Punëve të Jashtme Ditmir Bushati.

Në korrik të vitit 2014 u përfunduan proçedurat për hapjen e Konsullatës së Nderit të R. Shqipërisë në Konstancë. Konsulli i nderit është Omer Susli.

Bashkëpunim kulturor-shkencor dhe në fushën e zhvillimit njerëzor

  • Programi ndërqeveritar i këmbimeve kulturore (Bukuresht, 13 tetor 2004);
  • Marveshja për Bashkëpunim Shkencor dhe Teknologjik (11 maj 1994);
  • Marvshja e bashkëpunimit midis Akademive të Shkencave (prill 1995);
  • Protokollet e bashkëpunimit midis agjensive kombëtare të shtypit dhe shoqërive të radio dhe televizionit.


Qytete të binjakëzuara: Krajova-Pogradec, Konstanca-Durrës, Mangalia-Vlora, Giurgiu-Peshkopia.


[1] Simpozium shkecor “Mardhënie kulturore dhe historike rumuno-shqiptare” (Korçë 26-27 mars 2013). Koncert me muzikë klasike shqiptare dhe rumune, ofruar nga muzikantë nga Shqipëria të diplomuar në Universitetin Kombëtar të Muzikës në Bukuresht (Teatri Kombëtar i Tiranës 18 tetor 2013), ekspozita ‘Libri Shqiptar në Rumani: 1844 – 1913” (Bibloteka Kombëtare e Shqipërisë, 9 dhjetor 2013); aktivitet përkujtimor në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Rumanisë, pasuar nga një ekspozitë me dokumente diplomatike.

Rumania vazhdon të ofrojë ndihmë humanitare për Shqipërinë

12/01/19

Rumania vazhdon ndihmën humanitare për Shqipërinë të prekur rëndë nga tërmeti, duke u përfshirë në mënyrë aktive në përpjekjet e…

Ekipi i shpëtim-kërkimit i Ministrisë të Punëve të Brendshme, dërguar nga Rumania në Shqipëri, përfundoi misionin dhe kthehet në vend

11/30/19

Ekipi i kërkim-shpëtimit nga Ministria e Punëve të Brendshme, dërguar nga Rumania në Shqipëri, ka përmbushur misionin e tij dhe kthehet në…

Ekipi RO-USAR ka filluar operacionin e kërkimit-shpëtimit në Shqipëri

11/27/19

Menjëherë pas zbarkimit në Shqipëri, ekipi RO-USAR u vendos në një bazë detare në qytetin e Durrësit. Më pas, duke filluar nga ora…

Mesazh ngushëllimi nga Ministri i Punëve të Jashtme Bogdan Aurescu drejtuar homologut të tij shqiptar Gent Cakaj

11/26/19

Komunikatë për shtyp Gjatë ditës së sotme ministri Bogdan Aurescu i ka drejtuar një mesazh ngushëllimi ministrit në detyrë për Evropën…

Mesazh ngushëllimi dërguar nga Presidenti i Rumanisë, Klaus Iohannis, Presidentit të Republikës së Shqipërisë, zotit Ilir Meta

11/26/19

Komunikate për shtyp Presidenti i Rumanisë, zoti Klaus Iohannis, dërgoi, ditën e martë, 26 nëntor, një mesazh ngushëllimi, Presidentit të …