AMBASADA E RUMANISË
në Republikën e Shqipërisë

Home

Mardhënie Politike

Kontaktet politike të rëndësishme:

 • takimi i Kryeministres së Rumanisë me homologun e saj nga Republika e Shqiperisë me rastin e “Summit-it 16+1” në Sofje – 6 korrik 2018;  

 • takimi i Presidentit të Republikës së Shqipërisë me Kryeministrin e Rumanisë në New York me rastin e Asamblesë së Përgjitheshme të OKB-së – 23 shtator 2016;
 • vizita e Kryeministrit të Shqipërisë në Bukuresht – 27 mars 2015;
 • vizita e Kryeministrit të Rumanisë në Tiranë – 18 mars 2014;
 • vizita e Kryetarit të Dhomës së Deputetëve në Tiranë – 12-13 nëntor 2013;
 • Vizita e Presidentit të Rumanisë në Republikën e Shqipërisë – 8 qershor 2010;
 • vizita e ministrit të punëve të jashtme të Rumanisë në Tiranë – qershor 2008;
 • vizita në Rumani  e Kryetarit të Parlamentit të Republikës së Shqipërisë – shkurt 2007;
 • vizita e Kryetarit të Senatit të Rumanisë ne Tiranë – tetor 2006;
 • vizita e ministrit të punëve të jashtme të Shqipërisë në Bukuresht – shkurt 2006.

 

Vizita ose kontakte të tjera të rëndësishme:

 • Vizita e punës e Sekretarit të Shtetit në kuadër të Ministrisë për Rumunët Jashtë Vendit (MpRJV) – 11-13 mars 2018;

 • vizita e ministres së integrimit evropian të Shqipërisë në Bukuresht – 29 shtator 2015;
 • vizita e ministrit rumun të mbrojtjes në Tiranë – 7-8 korik 2015;
 • takimi i ministrit të arsimit dhe kërkimit shkencor të Rumanisë me homologun e shqiptar me rastin e Koferencës së Proçesit të Bolonjës – 12-16 maj 2015;
 • vizita zyrtare në Rumani e Shefit të Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura – 7-9 prill 2015;
 • vizita në Tiranë e Prokurores DKA (DNA) me ftesën e EURALIUS – 3-6 maj 2015;
 • vizita e nen/Kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit (me rastin e 90 vjetorit te krijimit të institucionit homolog në Shqipëri) – 26 maj 2015;
 • vizita në Bukuresht e ministrit shqiptar të zhvillimit ekonomik, tregëtisë dhe sipërmarjes – 16 prill 2014.

Në datën 30 qershor 2008, me rastin e vizitës së ministrit të punëve të jashtme të Rumanisë në Tiranë, u firmos Memorandumi për bashkëpunim në fushën e integrimit evropian dhe euro-atlantik midis ministrive të punëve të jashtme, ndërsa në datën 8 qershor 2010, me rastin e vizitës së Presidentit të Rumanisë në Tiranë u firmos Memorandumi i Bashkëpunimit në fushën e komunikimeve dhe shoqërisë informacionale dhe Protokolli i Bashkëpunimit midis Kompanisë Kombëtare të Administrimit të Porteve Sh.A. Konstanca dhe Autoritetit Portuar Detar Durrës i Republikës së Shqipërisë.  

Mardhëniet dypalëshe zhvillohen në bazë të Traktatit të Mirëkuptimit, Bashkëpunimit dhe Fqinjësisë së Mirë midis Rumanisë dhe Republikës së Shqipërisë, firmosur në datën 11 maj 1994 i cili hyri në fuqi në datën 26 prill 1995.

 

Rumania vazhdon të ofrojë ndihmë humanitare për Shqipërinë

12/01/19

Rumania vazhdon ndihmën humanitare për Shqipërinë të prekur rëndë nga tërmeti, duke u përfshirë në mënyrë aktive në përpjekjet e…

Ekipi i shpëtim-kërkimit i Ministrisë të Punëve të Brendshme, dërguar nga Rumania në Shqipëri, përfundoi misionin dhe kthehet në vend

11/30/19

Ekipi i kërkim-shpëtimit nga Ministria e Punëve të Brendshme, dërguar nga Rumania në Shqipëri, ka përmbushur misionin e tij dhe kthehet në…

Ekipi RO-USAR ka filluar operacionin e kërkimit-shpëtimit në Shqipëri

11/27/19

Menjëherë pas zbarkimit në Shqipëri, ekipi RO-USAR u vendos në një bazë detare në qytetin e Durrësit. Më pas, duke filluar nga ora…

Mesazh ngushëllimi nga Ministri i Punëve të Jashtme Bogdan Aurescu drejtuar homologut të tij shqiptar Gent Cakaj

11/26/19

Komunikatë për shtyp Gjatë ditës së sotme ministri Bogdan Aurescu i ka drejtuar një mesazh ngushëllimi ministrit në detyrë për Evropën…

Mesazh ngushëllimi dërguar nga Presidenti i Rumanisë, Klaus Iohannis, Presidentit të Republikës së Shqipërisë, zotit Ilir Meta

11/26/19

Komunikate për shtyp Presidenti i Rumanisë, zoti Klaus Iohannis, dërgoi, ditën e martë, 26 nëntor, një mesazh ngushëllimi, Presidentit të …