AMBASADA E RUMANISË
në Republikën e Shqipërisë

Home

Mardhënie Ekonomike

 

Bashkëpunim ekonomik dhe në fushën e zhvillimit.

Ecuria e këmbimit të mallrave midis Rumanisë dhe Shqipërisë në periudhën 2012 – 2016 paraqitet si më poshtë: - million dollare USA dhe Euro -

 

 

2012
Dollare

2013 
Euro

2014
Euro

2015
Euro

2016
Euro

TOTAL

60,2

41,64

45,15

56,59

83,43

Eksport

57,3

38,45

39,07

46,46

57,10

Import

 2,9

3,19

6,08

10,13

26,33

Sold

  54,4

35,26

32,99

36,33

30,77

 

Në datën 31.12.2016, volumi total i këmbimeve u rrit me 47,43%  krahasuar me të njëjtën periudhe te vitit 2015, nga të cilat eksportet u rritën me 22,90%, ndërsa importet me 160%.

Sipas Ministrisë së Ekonomisë, në datën 31.12.2016, në Rumani ishin të regjistruara një numër prej 146 kompanish të përbëra rumuno-shqiptare me një kapital total të investuar prej 21,92 mil. Euro, Shqipëria mbante vendin e 56 në rradhët e investitorëve të huaj.

Në Shqipëri, në fillim të vitit 2017, ishin të regjistruara 10 shoqëri te përbashkëta me kapital rumun: CARPAT (me seli në Tiranë, prodhues dyersh, dritaresh druri), AL&RO (Tiranë, me aktivitet import-eksport elektro-shtëpiakesh), ALB-ROM (Tiranë, import-eksport bitium, mallra të përgjithshme, tregăti me shumicë, imobiliare), PRET A COUTURE (Tiranë – prodhim dhe shitje veshjesh, aksesorë mode si dhe aktivitete të tjera në këtë fushë), PALMIER AL RO (Fier, ndërtime industriale, infrastrukturë), CASINO PLATINUM (me seli në Tiranë, lishencë për kazino), YOUNGMEDJA (Tiranë, shitje hapësire publicitare, shërbime për krijim dhe shpërndarje trafiku komercial, publicitet, grafikë, shtypje broshurash etj.), KONIG (Tiranë, import-eksport artikujsh për kuzhinë), INGETEK (Tiranë, instalim, mirëmbajtje dhe riparim i instalimeve elektrike dhe ajër i kondicionuar, instalim mirëmbajtje dhe riparim i instalimeve elektrike dhe të shpërndarjes së energjisë elektrike, telekomunikacionit, rruajtje me kamera sigurie, dhe alarm), MEDUSA (Tiranë, tregëti me mobilje etj.).

Shpërndarja kryesore e eksporteve rumune në totalin prej 57,10 mil. Përfaqësohet nga: produkte të industrisë kimike dhe të lidhura me të (15,72%); materiale tekstile (9,56%); produkte minerale (7,68%); makineri, aparate, materiale elektrike (5,00%); kafshë te gjalla dhe produkte mishi dhe bulmeti (4,09%); dru, qymyr (3,33%); produkte ushqimore, pije, duhan (3,21%);  metale dhe artikuj prej metali (2,08%); mobilje, artikuj interieri dhe sportivë (1,39%); makina, avionë dhe ekipament transportiv (0,14%).

Rumania vazhdon të ofrojë ndihmë humanitare për Shqipërinë

12/01/19

Rumania vazhdon ndihmën humanitare për Shqipërinë të prekur rëndë nga tërmeti, duke u përfshirë në mënyrë aktive në përpjekjet e…

Ekipi i shpëtim-kërkimit i Ministrisë të Punëve të Brendshme, dërguar nga Rumania në Shqipëri, përfundoi misionin dhe kthehet në vend

11/30/19

Ekipi i kërkim-shpëtimit nga Ministria e Punëve të Brendshme, dërguar nga Rumania në Shqipëri, ka përmbushur misionin e tij dhe kthehet në…

Ekipi RO-USAR ka filluar operacionin e kërkimit-shpëtimit në Shqipëri

11/27/19

Menjëherë pas zbarkimit në Shqipëri, ekipi RO-USAR u vendos në një bazë detare në qytetin e Durrësit. Më pas, duke filluar nga ora…

Mesazh ngushëllimi nga Ministri i Punëve të Jashtme Bogdan Aurescu drejtuar homologut të tij shqiptar Gent Cakaj

11/26/19

Komunikatë për shtyp Gjatë ditës së sotme ministri Bogdan Aurescu i ka drejtuar një mesazh ngushëllimi ministrit në detyrë për Evropën…

Mesazh ngushëllimi dërguar nga Presidenti i Rumanisë, Klaus Iohannis, Presidentit të Republikës së Shqipërisë, zotit Ilir Meta

11/26/19

Komunikate për shtyp Presidenti i Rumanisë, zoti Klaus Iohannis, dërgoi, ditën e martë, 26 nëntor, një mesazh ngushëllimi, Presidentit të …