AMBASADA E RUMANISË
në Republikën e Shqipërisë

Home

Ambasadori

Ambasadori i Rumanisë në Republikën e Shqipërisë

Sh. T. Z. Mircea Perpelea

Në datën 22 qershor 2016, Z. Mircea Perpelea u emërua Ambasador i Rumanisë në Republikën e Shqipërisë.

Në periudhën 2006-2016, Z. Perpelea ka pasur detyrën e Drejtorit të Bankës Kombëtare të Rumanisë. Misionet e tij diplomatike përfshijnë Konsullatën e Përgjithshme të Rumanisë në Marsejë në të cilën ka pasur detyrën e Konsullit dhe Konsullit të Përgjithshëm.

Pas përfundimit të Fakultetit të Elektroteknikës në Universitetin e Krajovës, ka punuar si inxhinier shef në pusin e shpimit në Râmnicu Vâlcea, i ngarkuar me mbarvajtjen e problemeve energjitike. Për perfeksionimin në fushën e energjitikës kreu kurse pasuniversitare në Institutin Politeknik të Bukureshtit.

Ka kryer kurse të ndryshme pëgatitje në fushën teknike dhe ekonomike në vend dhe jashtë.

Është profesor universitar në Shkollën Kombëtare të Studimeve Politike dhe Administrative në Bukuresht, ka titullin Doktor në shkencat elektroteknike nga viti 1991 dhe Doktor në shkencat ekonomike nga viti 2003. Aktiviteti i tij akademik dhe shkencor përmban 9 libra specialiteti, me shumë se 20 artikuj të publikuara në revista shkencore në Rumani, Spanjë, Francë, Qipro, Turqi etj. Për më tepër është bashkëautor i dy përmbledhjesh me problema dhe një udhëzues laboratori dhe katër shkrime te tjera të cilat mund të gjenden në bibliotekën e Universitetit të Bukureshtit.

Zoti Perpelea ka, gjithashtu, eksperiencë në administratën publike, në periudhën 2000 – 2003 ka pasur pozicionin e Prefektit të Rrethit Vâlcea.

Ka lindur në datën 14 janar 1956. Është i martuar me Znj. Doina Perpelea, profesore matematike dhe Doktor shkencash. Kanë dy djem, Sebastian dhe Octavian. Flet gjuhën franceze, italiane, dhe angleze. Midis hobby të tij numurohen leximi, udhëtimet dhe kalimi i kohës me familjen. 

Rumania vazhdon të ofrojë ndihmë humanitare për Shqipërinë

12/01/19

Rumania vazhdon ndihmën humanitare për Shqipërinë të prekur rëndë nga tërmeti, duke u përfshirë në mënyrë aktive në përpjekjet e…

Ekipi i shpëtim-kërkimit i Ministrisë të Punëve të Brendshme, dërguar nga Rumania në Shqipëri, përfundoi misionin dhe kthehet në vend

11/30/19

Ekipi i kërkim-shpëtimit nga Ministria e Punëve të Brendshme, dërguar nga Rumania në Shqipëri, ka përmbushur misionin e tij dhe kthehet në…

Ekipi RO-USAR ka filluar operacionin e kërkimit-shpëtimit në Shqipëri

11/27/19

Menjëherë pas zbarkimit në Shqipëri, ekipi RO-USAR u vendos në një bazë detare në qytetin e Durrësit. Më pas, duke filluar nga ora…

Mesazh ngushëllimi nga Ministri i Punëve të Jashtme Bogdan Aurescu drejtuar homologut të tij shqiptar Gent Cakaj

11/26/19

Komunikatë për shtyp Gjatë ditës së sotme ministri Bogdan Aurescu i ka drejtuar një mesazh ngushëllimi ministrit në detyrë për Evropën…

Mesazh ngushëllimi dërguar nga Presidenti i Rumanisë, Klaus Iohannis, Presidentit të Republikës së Shqipërisë, zotit Ilir Meta

11/26/19

Komunikate për shtyp Presidenti i Rumanisë, zoti Klaus Iohannis, dërgoi, ditën e martë, 26 nëntor, një mesazh ngushëllimi, Presidentit të …